• Hasse visar upp Let it bleed med Rolling Stones där en välbevarad Poster följer med. Foto: Tommy Pettersson
  • Mighty Groundhogs från den tiden man hade råd att producera dyra och fantasifulla LP konvolut. Foto: Tommy Pettersson

Vinylskivan tillbaka

Det är väl ingen nyhet längre att vinylskivan har kommit tillbaka och att musikintresserade nu gärna hoppar över CD skivan när man vill vara nostalgisk. Folk dammar av sin gamla skivspelare eller köper en ny på en allt mer växande marknad.

Vinylskivan har till och med en egen dag och syns numera som trendiga inventarier i tidstypiska reklamsnuttar eller i tidningsmagasin. 

Via Bengan

Hans Ljung och Benny Persner, som vi väl får kalla för "Skivnördar", sitter i sin lagerlokal bland tusentals LP, singlar och EP. Här hamnar skivorna de köper hemma hos privatpersoner runtom i länet. En del ska till Stadsmissionen men mycket ska prismärkas och säljas vidare på mässor eller via Bengans skivaffär i Linköping.

– Vi känner oss kanske inte så tidstypiska men det här är en kul kombination av hobby och business. Några förmögenheter blir det inte men försäljningen kan finansiera delar av mitt eget skivmissbruk, skrattar Hans Ljung, som jobbat med begagnade skivor i 35 år.

– Vi köper, sorterar och säljer vidare. Det vi inte kan sälja kör vi till någon form av återvinning. Att hitta riktiga rariteter är svårt i en bransch där det mesta är massproducerat, säger Benny Persner, musiklärare och hängiven skivsamlare från Linköping.

Strömmande musik

Branschsiffror från förra året visar att 87 procent av svensk musikkonsumtion sker via strömmad musik, huvudsakligen Spotify. Två procent laddas ned och 11 procent köps i fysisk form som CD och LP.

– De som påstår att vinylen tagit över har en tung bevisbörda, men visst ökar intresset för vinyl. Att äga en nedladdning är inte så sexigt. Men LP:n var helt uträknad för några år sedan, så ökningen sker från mycket låga nivåer. Tre av fyra nya skivor som säljs är CD, säger Hans Ljung och får medhåll av Benny Persner.

TV och tidningar påstår ofta att LP-skivor är värda en förmögenhet. Som exempel kan man berätta om en skiva som finns i fyra exemplar och har ägts av Ringo Starr.

– Det är ju troligt att en sådan finns här i trakterna! Det är lika stor chans att en av dina tavlor är en äkta Picasso, utbrister Hans Ljung som tillsammans med Benny gärna ger råd till de som trots allt vill bli av med sina vinylskivor

– Kasta inget! Ring oss så sorterar vi, värderar, betalar och hämtar hemma hos dig! Det vi inte kan sälja skänker vi till Stadsmissionen eller någon annan behjärtansvärd organisation.

Blytunga LP

I samband med en flytt inser många att LP-skivorna är blytunga och att skivspelaren är trasig eller har stått oanvänd i många år. De som köpte skivor på 50-talet börjar bli till åren så på senare tid har flera stora jazzsamlingar sålts. Det är smått otroligt vad som kan  hittas hemma hos folk.

– Vi får in allt från Demis Roussos och Magnus Uggla, via Duke Ellington och Jan Johansson till Beatles och Iron Maiden. Det roligaste är att man aldrig vet vad som står bakom nästa skiva. Jazz, pop och rock går bra. Men i nästan alla annonser "Skivor köpes" anges tydligt att dansbandsmusik och klassiskt inte är intressant.

– Vi har fått sådana kommentarer ibland men det är inte musiken vi bedömer. Sanningen är enkel tillgången är mycket, mycket större än efterfrågan berättar Benny och Hans som hoppas t på att hitta välvårdade skivor. Kända grupper som Rolling Stones, Led Zeppelin och Black Sabbath, men också obskyra artister som inte sålde så mycket på den gamla goda tiden.

– Många vill ha klassiker som Bob Dylan, Doors och Springsteen. Det finns ganska gott om den typen av skivor till vettiga priser. Om man samlar speciella utgåvor, förstapressningar eller andra rariteter så blir prisbilden en annan, förklarar Benny Persner.