• Lars Erik Alfon lämnade över glasögon till Ingvar Gardell på Vision for all. Foto: Tommy Pettersson

Vision for all ger bort glasögon

Vision for all har funnits sedan mittan av 1990-talet och hjälper folk i tredje världen med de som har behov av glasögon och inte har råd att köpa dem själva. Under veckan som gick lämnande förre Linköpingsbon Lars Erik Alfon över drygt 1 500 stycken för vidare distribution ut i världen.

Som bara av en händelse skulle Lars Erik Alfon ner till sin gamla hemstad för att se till sina föräldrars grav och uträtta några ärenden. Han är också medlem av Lions i Dalarna och därav samarbetet med Vision For All.

Lions i Dalarna bidrar

– Eftersom jag ändå var på väg ner tyckte jag att jag lika gärna kunde ta med mig lite glasögon ner till Linköping som då är huvudort för Vision for All, säger Lars Erik Alfon då han just anlänt i guldfärgad Volvo och iklädd sin Lionsjacka. Dessa togs tacksamt emot av Åke Andersson och Ingvar Gardell från Vision For All.

– Vanligast är ju att man skickar glasögonen med något fraktföretag, säger Åke och Ingvar och häller upp kaffe i plastmuggar samt ställer fram några hembakta bullar. Båda två har varit med på ort och ställe där man delat ut glasögon till behövande. Detta sker både i Afrika, Asien och Sydamerika men det är en liten process med synundersökningar och kontroll av de inlämnade glasögonen innan de hamnar på rätt nästipp så att säga.

Mest kvinnor

– Vi hjälper alla som behöver men i det har fallit sig så att det är drygt 70 procent kvinnor som kommer till oss, berättar Åke Andersson som även är medlem i styrelsen samt kassör och avslöjar samtidigt att många av Sydamerikas indianer har ett stort behov av solglasögon. Varför det är så har han inget riktigt bra svar på. Vill man så kan man följa med på en resa där man delar ut glasögon.

Åker med och hjälper till

-Du måste först och främst vara medlem och sedan ordna så att någon betalar din resa eller också får du betala den själv och det kostar drygt 18 000 kronor för två veckor men då ingår allt från flygbiljett till ett enkelt boende, säger Ingvar som själv varit iväg flera gånger, första turen gick till Burkina Faso i Afrika.

– Vi hjälper kanske flera hundra personer per dag och genom åren har vi sett till att 130 000 personer fått en bättre syn, avslutar Ingvar Gardell.