• Cykeln är favoritfordonet. Foto: Fanny Miles
  • Carl-Fredrik Grönhagen framför Mannersons fastighet som nu är under renovering. Foto: Fanny Miles
  • Axel Brunskogs första hus, på Hospitalstorget, är i renoveringstagen. 18 lägenheter, kontor och ett brasserie växer fram. Foto: Fanny Miles
  • Mannersons upprustade lägenheter ska behålla sin charm från när huset byggdes, även om i nyskick. Foto: Fanny Miles
  • Nya Brasseriet under uppbyggnad. Foto: Fanny Miles

Visioner för fastighetsbranschen

Mannersons fastighets AB är ett familjeägt bolag som började sin bana inom ett helt annat gebit. Grosshandlare Manne Larsson var företagaren i familjen som givit namn åt fastighetsbolaget. Mannes son, Sven Mannerson, tog över faderns bolag men sålde grossiströrelsen under 1970-talet, och rörelsen blev sedermera en del av Dagab. Istället riktade Sven Mannerson in sig på bostadsbranschen och köpte fastigheter i Linköping och Norrköping. Senare tog Svens son Gustaf Mannerson, Carl-Fredriks morbror, över bolaget. Samtliga barn, barnbarn och kusiner blev aktieägare och Mannersons blev därmed ett familjebolag.

I dag har Mannersons ett bestånd på 800 lägenheter i Linköping, Norrköping och Motala och visionerna för företaget är många.

Samma kontor genom åren

Vi träffas på Carl-Fredriks kontor på Platensgatan. Här i huset Arkadien har Mannersons huserat sedan starten 1911. Högt i tak, tjocka dörrkarmar och utanför fönstret skymtar teatern.

– Jag är uppvuxen i Skåne men har spenderat mycket tid hos mormor och morfar i Linköping. För cirka tre år sedan ringde Gustaf mig och frågade om jag ville bli vd i bolaget. Den avgörande faktorn för mig var att vi delade samma filosofi och värdegrund, berättar Carl-Fredrik.

Arbete i Mellanöstern

Då, när telefonsamtalet kom, var Carl-Fredrik och familjen bosatta i Kairo i Egypten sedan fem år tillbaka. Arbetsplatsen var på en bank och uppgifterna var att finansiera infrastrukturprojekt i bland annat Egypten, Israel, Syrien och Libanon.

–Tiden i Egypten gav mig en stor förståelse för mellanöstern med både muslimsk och judisk tradition och värdegrunder. Vi bodde där under den arabiska våren, ibland hördes skottlossning utanför huset. Vi fick en bild av den enorma kraft som finns hos människor som kämpar för en dröm. Det är demokrati i sin linda, säger han.

Tillbaka i stan

Utlandsjobben var många och åren lades på hög. 13 år blev det sammanlagt innan den nya arbetsplatsen i Linköping infann sig. Här befinner han sig nu, flera mil ifrån Kairos puls. För några veckor sedan blev han pappa för tredje gången och framtiden väntar.

– Just nu renoverar vi och rustar upp en av våra fastigheter på Hospitalstorget. Vi kommer att bygga 18 lägenheter och längst ner i huset blir 250 kvadratmeter kontor samt ett modernt brasserie. Torget är ett prima exempel på en plats där estetiken spelar roll. Vi vill behålla så mycket som möjligt av originalmaterial, höga tak och ursprungliga detaljer. Det hjälper till att skapa en attraktiv stad om man låter vackra byggnader få finnas kvar. Dessutom vill jag att brasseriet ska hjälpa till att forma ett levande torg, säger Carl-Fredrik.

Förväntansfull inför projekt

Det är en positiv och förväntansfull vd som visar och förklarar framtidsplanerna. När han berättar om projekten som väntar sitter leendet fast på läpparna, utan minsta antydan till att ge sig därifrån. Visionerna för Linköping är många.

– Den här staden har en stadskärna från medeltiden, ett universitet, en science park, ett stort sjukhus och en flygindustri. Alla de här komponenterna är dock skilda pusselbitar, isolerade på sin egen kant. Om man knyter samman dessa förutsättningar så tror jag att man kan skapa något riktigt intressant. Så tänker vi till exempel i vår satsning på fastigheten Alfabetet på Industrigatan. Att förflytta staden ner mot ån och kanske skapa en plats för samtida konst vore ett fantastiskt lyft, till exempel, säger han övertygande. Idéerna är många, funderingarna likaså. Han ser nyfiket framåt, både nu och för kommande generationer.

FAKTA Carl-Fredrik Grönhagen

Ålder: 41.

Familj: Frun Klara och döttrarna Amelie, Lykke och Ebba.

Uppvuxen: Färlöv i Skåne.

Bor: Linköping.

Sysselsättning: Vd för Mannersons fastighets AB.

Fritid: Jaga, åka skidor, löpa, rida och familjen.

Otippat: ”Jag kan göra en handvolt”.