• Vår Gustav gav oss en väldig borg. Foto: Patrik Ekström
  • I centrum kan det ibland vara trångt. Foto: PatrikEkström
  • Rådhuset är byggt på 1400-talet. Foto: Patrik Ekström
  • Gästhamnen är ofta välbesökt. Foto: Patrik Ekström

Visit Vadstena

Hit kommer närmare en halv miljon turister varje år. Många för den heliga Birgittas skull men även för att besöka den gamla Vasaborgen, den pittoreska stadskärnan och de många små butikerna. Vadstena är orten där dåtid möter nutid.

Vadstena är en utpräglad sommarstad med allt vad det innebär. Dock kommer det folk till den gamla kultur- och klosterorten året runt. Många kommer från Katolska länder och för Heliga Birgitta (1303-1373, helgonförklarad 1391 och upphöjd till skyddshelgon för Europa 1999) skull. Men även för att besöka det mäktiga slottet uppfört av Gustav Vasa i mitten av 1500-talet. Slottet är öppet att besöka och det finns möjlighet till guidade turer.

Heliga Birgitta, Robert Wells och Ulf Lundell

På Borgården hålls det ibland riddarspel, en medeltida marknad men även konserter av folkkära och populära artister. Under årens lopp har Ulf Lundell, Diggiloo, Rocktåget, Robert Wells och många fler spelat inför en fullsatt borggård. På onsdagarna under sommaren är det en mycket omtalad och välbesökt bil och motorcykelträff vid Leksaksmuseet och den närliggande parken. Främst vänder sig träffen till dem med entusiastbilar av olika slag och då gärna äldre. Vill man se en Ford Mustang från 1970-talet eller en klassisk HD så är Vadstena och onsdagar ett bra tips. Det bjuds dessutom alltid på någon typ av musikunderhållning under den tidiga kvällen.

Inga kedjor i centrum

I centrum har man lyckats undvika olika större affärskedjor och istället möts man av lokala butiker, fik och näringsställen. Det är även mycket gott om loppisar, boklådor och antikaffärer för den som gillar den typen av shopping. Mycket av husen och den övriga bebyggelsen härstammar från medeltiden men även 1700- och 1800-talen vilket ger ett historiskt såväl som pittoreskt intryck på den som besöker staden. Här kan man ströva bland gamla gator, välskötta trädgårdar eller ta en tur längst strandpromenaden då även Vadstena gränsar mot Vättern och är ännu en anhalt på Göta kanal och här finns följaktligen en gästhamn att lägga till i samt, inte långt från själva centrum, en välskött campingplats. Föredrar man hotell så finns det flera i Vadstena.