• Köksmästare är Jacob Edenblad och Carmello Leone är glada över poängklättringen. Foto: Tommy Pettersson

Vit guide vägleder

Svenskarna blir allt mer ett uteätande folk och kunskapen om mat och vin ökar lavinartat vilket ställer höga krav på krogar och restauranger.

Restaurangguider är alltid en bra hjälp när man vill hitta de riktigt bra restaurangerna. Michelins restaurangbedömningar i all ära men en guide som vuxit i anseende de senaste åren är White Guide.

Självklar auktoritet

White Guide skapades 2004 genom en sammanslagning av två restaurangguider, Gourmet 199 Bord och Vägarnas Bästa. White Guide är en heltäckande restaurangguide i Sverige som utvärderar de svenska restaurangerna med högsta integritet. White Guide når årligen med sin publikation drygt 75 000 människor per år. Varje år väntar krogarna med spänning på den vita guidens poängutlåtande. Det är naturligtvis prestigefyllt att bli omnämnda och vandra upp i rankingen.

– I år hade vi högst poäng i Östergötland tillsammans med Ombergs turisthotell. Vi har klättrat fyra poäng och har nu 67 men vi slår oss inte till ro med det, säger Carmello Leone, restaurangchef och sommelier på ModMed i hotell Scandic vid Kinda kanal. 100 poäng är maximalt vad man kan få men det finns ingen restaurang som når upp till det ännu.

Klättra upp en klass

Det är endast några få restauranger som är betygsatta i White Guide så det är lät att förstå den glädje man känner på ModMed idag. Köksmästare är Jacob Edenblad och han spelar naturligtvis en oerhört viktig roll för att få höga  poäng.

– Vi kan alltid göra mer inom alla sektorer, maten, servicen och drycken allting går att utveckla. Det måste vi göra om vi ska upp en klass, menar Jacob Edenblad.