• Marcus Eriksson var Vita Hästens klart bäste spelare under Kvalserien. Foto: Tobias Josefsson
  • Vita Hästen och Himmelstalundshallen kan nu jubla över att tillhöra Hockeyallsvenskan. Foto: Tobias Josefsson

Vita Hästen är äntligen tillbaka i Hockeyallsvenskan

Under 80- och 90-talen återfanns Vita Hästen i Hockeyallsvenskan och var oerhört nära att ta en plats i den allra högsta serien i svensk ishockey, Elitserien. Situationen blev en helt annan efter konkursen 1996, men nu är det dags för Norrköping att åter igen ta ett steg in i svensk ishockeys finrum i och med Hästens avancemang till Hockeyallsvenskan säsongen 2014/2015.

Efter att ha vunnit höstserien i Division 1E och följt upp den fina starten på säsongen genom att på ett imponerande sätt även vinna Allettan Södra var det dags för ett så kallat playoff. Där besegrades Visby/Roma i två raka matcher, vilket precis som förra säsongen gav spel i Kvalserien till Hockeyallsvenskan.

Vinst första april

Fjolårets debacle i denna kvalserie, då Vita Hästen inte klarade av pressen, skulle dock inte komma att upprepas. I stället genomfördes serien i stor stil där en inledning med sex raka segrar lade grunden för det som komma skulle. En förlust borta mot Björklöven i omgång sju av tio satte vissa käppar i hjulet, men tisdagen den första april var 6-3-segern hemma mot Kallinge/Ronneby allt annat än ett aprilskämt som i praktiken säkrade avancemanget till Hockeyallsvenskan.

Det slutliga avgörandet kom dock två dagar senare, då Hästen två gånger om jobbade ikapp ett målmässigt underläge och fixade 2-2 vid full tid. Efter den redan historiska kvitteringen till 2-2 av Gustaf Gardell i numerärt underläge (!) med bara minuter kvar att spela av tredje akten stod det nämligen klart att Vita Hästen inte skulle kunna komma sämre än tvåa i serien.

Därmed var en av de två platserna i den högre divisionen säkrad. Jublet från spelarna och de hundratals tillresta supportrarna på bortaplan visste inga gränser efter ordinarie matchtid, det spelade därefter ingen roll att matchen förlorades i förlängning. Hästen vann till slut Kvalserien på ett övertygande sätt.

Förstakedjan

I sammanhanget måste förstakedjan lyftas fram. Trion Marcus Eriksson (19 poäng), Henrik Bankelius (13) och Jesper Samuelsson (13) fanns nämligen bland topp fyra Kvalseriens poängliga. Marcus Erikssons fantastiska elva mål på tio matcher förtjänar också att lyftas fram i sammanhanget. Det är en offensiv och underhållande hockey som har gett framgång både hemma i en välbesökt Himmelstalundshallen och på bortais runt om i landet.

Det är bara att hoppas att Vita Hästen kan kraftsamla och försöka fortsätta på den positiva vägen med en förhoppningsvis ännu fräschare ”Himpan” som bas även i nästa säsong. En säsong som spelas i Hockeyallsvenskan.