• Hans Liljegren slår inte av på takten. Foto: Tommy Pettersson

Vitsig mäklare vägrar pension

Hans Liljegren är allt en riktigt ”Linköpingspöjk” som dessutom bott hela sitt liv i innerstaden. Han är en flitig sällskapsmänniska, jägare och har sålt över tvåtusen villor under sina 43 år som mäklare. Nyligen fyllde han folkpension.

– Nej, nej, hojtar Hans Liljegren och säger direkt att han inte alls kommer att sluta med mäkleriet. Det är ett gift som man aldrig blir fri ifrån och ärligt talat tror undertecknad att Hans Liljegren inte vill det heller.

– Att vara mäklare är ett sätt att leva och för att överleva i en tuff bransch behöver man vara ärlig och pålitlig, säger han med eftertryck. Att lura och ljuga ligger inte för denne vänlige och glade man.

Ärlighet varar längst

– Blir det fel så är det bara att ta hand om det och se till att både säljare och köpare är nöjda, understryker han och vi går över till att prata om ett av hans stora intressen nämligen vitsen. Han är nämligen hängiven medlem i Östgöta Vitsakademi.

– Den har funnit i trettio år och jag har varit med i 28 av dem. Jag har alltid en vits på lager och tycker att skrattet är viktig på många sätt. Inte minst för att bryta barriärer eller som ett avslut på en husaffär.

– De brukar säga på banken, när man gör ett avslut på en villaaffär och ska fixa det sista med lånen, att när vi går ut och ordnar med det så kan väl Hasse dra någon vits eller två, säger Hans som under den tid han var president i Rotary drog en rolig historia under varje möte vilket blev 48 stycken. Han är dessutom frimurare sedan länge vilket han är mycket stolt över.

Född i city

– Jag finner även ro i att jaga, vilket jag gjort under många år, berättar han men hur många älgar, hjortar och rådjur han fällt har han ingen aning om. Ibland handlar det, för en erfaren jägare, om att låta bli att skjuta och bara njuta av viltet. Hans Liljegren är född och uppvuxen på Hunnebergsgatan mitt i Linköping. Han har tillbringat hela sitt liv i centrum.

– Jag bodde ett kort tag i Berga men det kändes inte rätt för mig, skrattar Hans Liljegren ännu en gång och bjuder mig på en bit smörgåstårta.

FAKTA Hans Liljegren

Yrke: Mäklare

Familj. Ja

Aktuell: Nybliven 65-åring