• Andreas Malmqvist, linjedomare ishockey från Åtvidaberg, har fått det ärofyllda uppdraget att döma VM i maj. Han dömer också SM-finalen. Två av de stora mål han siktat på blir därmed verklighet. Foto: Leif Larsson

VM-dröm blir verklighet

För 1,5 år sedan dömde han junior-VM-finalen i ishockey. Nästa mål för linjemannen Andreas Malmqvist var då "stora" VM. Nu blir drömmen verklighet. – Det är en dröm jag strävat emot. Ska bli enormt roligt, fastslår Åtvidabergsbon.

Andreas Malmqvist är i dag 33 år och började döma ishockey som 16-åring. Karriären har gått spikrakt uppåt och redan är det således dags för världsmästerskapet för seniorer med inblandade lag som Tre Kronor, de finska lejonen, den ryska björnen och lönnlöven från Kanada. VM spelas i Ryssland 6-22 maj.

– Det är 16 linjemän som ska döma och två från Sverige. Jag vet att jag börjar i St Petersburg där ena gruppspelet avgörs. Hur mycket jag får döma eller vilken match får jag reda på plats. Det blir i alla fall någon match och jag ser verkligen fram emot turneringen, konstaterar Andreas.

Vill stanna

Efter att gruppspelet avslutats så bantas domartruppen och ett antal får stanna för att döma matcherna i kvartsfinal, semifinal och final.

– Det är svårt att ha någon exakt målsättning, jag vill vara kvar så länge som möjligt. Men visst vore det roligt att få döma kvart eller semi. Andreas har denna säsong också nått ett mål inom svensk ishockey.

– I fjol dömde jag semifinalen i slutspelet. Den här säsongen har jag fått chansen att döma SM-finalen. Det märks att det är ett snäpp uppåt, inte minst medialt, påpekar linjedomaren.

Ska njuta

Andreas Malmqvist gillar att skrinna in på isen när det vankas stora matcher. VM blir något extra i det sammanhanget.

– Man triggas av stämningen och av matchkaraktären. Det är få förunnat att få döma sådana här matcher, det är en härlig känsla. Det gäller att vara fokuserad och prestera men i VM ska jag också försöka ta någon sekund och tänka på var jag är och bara njuta.

När du dömt VM så är det väl bara OS kvar att sikta mot?

– Ja, det är nästa steg i alla fall. Men det vore kul att även få döma VM fler gånger, avrundar Andreas Malmqvist.