• Karin Granath, Ted Lindberg, Karin Lindgren och Karl - Erik Eriksson är kollegor på Jobb och Kunskapstorget. Foto: Patrik Ekström

Vuxenutbildning för alla

Karl-Erik Eriksson är rektor för vuxenutbildningen på Jobb och Kunskapstorget. Han har en bakgrund inom restaurangbranschen och han ansvarar för åtta olika utbildningsanordnare och har 2 500 deltagare inskrivna i sin verksamhet.

Att utbildning är viktigt för att få ett arbete är det nog ingen som tvivlar på. Vägen till drömjobbet kan man dock nå på många olika sätt. Det står klart efter att man pratat med Karl-Erik Eriksson och Ted Lindberg, rektor respektive näringslivskoordinator på Jobb och kunskapstorget i Linköpings Kommun.

Inga betyg, inget jobb

– Det är väldigt många som inte har ett komplett betyg från gymnasiet när de kommer hit till oss. Antigen kan de vara nyanlända och behöva hjälp med språket först och då måste de ju först gå på SFI (Svenska för invandrare) eller så har de en utbildning som behöver fräschas upp eller så behöver deras utbildning bli validerad. Vi kan faktiskt fixa det mesta, säger Karl-Erik Eriksson med ett leende på läpparna. Han säger själv att han har ett underbart arbete där man möter många duktiga och kreativa människor både bland sina kollegor och de som väljer att studera i vuxen ålder.

Byta bana

– Det finns säkerligen väldigt många anledningar till att man vill byta bana lite senare i livet, säger både Karl-Erik Eriksson och Ted Lindberg. Man kan ha valt fel inriktning från början, man kanske inte passar för det yrke eller utbildning man trott eller så vill man av andra skäl byta yrke. Det spelar ingen roll vilken anledningen skulle vara. Man ska ändå känna att man är välkommen att söka upp Jobb och kunskapstorget och där ta kontakt med studievägledare eller annan personal som kan hjälpa till att guida i utbildningsdjungeln.

2 500 inskrivna

– Vi har drygt 2 500 deltagare inskrivna här hos oss och jag samarbetar i stort sett med alla andra kommuner i Sverige när det kommer till olika utbildningar. Dock har jag mest samarbeten här i Linköping och Östergötland. Vi säger aldrig nej till någon som vill gå en utbildning utan då handlar det oftast om att kurserna redan startat eller är fulla och då får man vänta tills nästa går igång, menar Karl-Erik Eriksson till avslutning på vårt långa samtal om vuxenutbildningen inom Linköpings Kommun.