• Stig Holmström från W:6 tillsammans med ett par ambulansnallar. Foto: Kajsa Nilsson
  • Barnen som har oturen att få åka ambulans får tröst genom en mjuk nalle. Foto: Stig Holmström

W:6 skänker nallar till ambulansen

Sedan jul har Linköpings räddningsstation i Kallerstad försetts med nallar att dela ut till barn som får åka akut in till sjukhuset med ambulans. Initiativet är taget av W:6:s Linköpingsloge.

Stig Holmström talar engagerat om projektet med ambulansnallar, att hjälpa barn ligger nämligen sällskapet varmt om hjärtat.

– Vi är en ganska liten loge om snart 100 personer. Vi försöker att göra lite extra, bland annat välgörenhet. Tidigare har vi skänkt leksaker till universitetssjukhusets barnavdelning och nu ger vi nallar till ambulanserna i Linköping, berättar han.

Idén kom från logerna i Västerås och Göteborg och nu har engagemanget spridit sig till Linköpingslogen.

Handsytt emblem

Hittills har 25 nallar delats ut i Linköping och projektet planeras att fortsätta så länge räddningstjänsten vill vara med.

– Det känns bra att ge någonting till barnen. Alla är överens om att vi ska hjälpa sjuka barn, säger han och visar nallens klädsel. På framsidan finns ambulanssjukvårdens och W:6:s loggor och på baksidan står det ambulans i gröna versaler.

– Vi köper in nallarna från ett företag i Båstad och sedan syr en W:6-fru i Västerås dit brodyren på nallens tröja. Vi skickar inte med någon förklaring till varför det står W:6 på tröjan, det får föräldrarna själva ta reda på om de vill.

Även kultur

Välgörenhet står för en relativt stor del av W:6:s verksamhet och det finns planer på att det i framtiden även ska innefatta kultur.

– Vi skulle vilja göra en insats kulturellt, kanske att hjälpa en ung musiker, berättar han.

Musik har en naturlig plats inom W:6 i och med att de har en egen kör som sjunger och samlar in pengar genom försäljning av skivor.

– Vi får också in pengar genom kollekt under våra möten, donationer från välbärgade medlemmar och lotterier, förklarar Stig Holmström.

Sen 1800-talet

W:6 har historia tillbaka till 1800-talets mitt men i Linköping etablerades de inte förrän 1998. Stig Holmström har varit med länge, nästan ända från starten i Linköping och har uppnått högsta graden, grad 9.

– Det är bara män med i W:6, men på andra håll i Sverige finns det damklubbar. Det är till största del äldre män med i vår loge, man brukar vara redo vid 40-årsåldern. Då har man mer tid att fokusera på sina egna intressen, innan dess har många så fullt upp med jobb och familj, avslutar han.