• Wildfire har en maxlutning på 83 grader och kan komma upp i en hastighet på 113 kilometer i timmen. Foto: Fanny Miles
  • Designern Alan Schilke framför sitt verk Wildfire. Han har designat sammanlagt 50 berg- och dalbanor över hela världen. Foto: Fanny Miles
  • Projektledaren Niclas Palmqvist har själv provat banan. "Ångestfyllt" var betyget. Foto: Fanny Miles

Wildfire - en ångestfylld resa

Sveriges största berg- och dalbana invigd

I lördags skulle en av Sveriges, eller världens om man ska tro projektledaren Niclas Palmqvist, största berg- och dalbana öppnas. Dessvärre fick premiärturen vänta då det fanns en risk för ett fabrikationsfel.

– Att åka banan är en blandning mellan Ingmar Bergman och ren glädje. Det är skapligt ångestladdat, säger projektledaren när Norrköpingsmagazinet besöker den beryktade banan några dagar innan öppning.

Krav på världens bästa bana

Arbetet med berg- och dalbanan började egentligen för flera år sedan. Turer med nekade bygglov, överklaganden från grannar och köpekontrakt för ny mark har tagit den byråkratiska tid det tar. Nu är dock den amerikanske designern Alan Schilkes senaste verk provåkt otaliga gånger och därmed invigt. Han fick jobbet av parken med kriterierna att bygga den bästa berg- och dalbanan i världen.

– Kolmården ville ha den största och så fick det bli, säger Alan Schilke glatt.

Grundprincipen för designern själv var att bygga en bana utan några tråkiga eller lugna delar. Hjärtat ska sitta i halsgropen genom hela turen.

– Oftast följer dynamiken att banan går lugnt och försiktigt innan det droppar. Jag har byggt den så att det ska flyta på kontinuerligt. Den snurrar runt, vrider sig, droppar och går rätt fort, förklarar designern som med Wildfire kan räkna upp 50 berg- och dalbanor på sitt cv.

Inte stressa djuren

Berg- och dalbanan är byggd i trä och fick en plats på mark som Djurparken från början inte ägde.

– Vid en första planritning hamnade vi för nära djuren. Den mark som vi senare ville bygga på var inte Djurparkens men vi köpte loss den. Vi fick spränga bort en del av berget för att få plats med banan. Vi kollar hela tiden på hur djuren reagerar men har än så länge, under tiden som vi har provåkt banan, inte märkt några stressymtom, säger Niclas Palmqvist.

Går back på enbart djuren

Kolmården är inne i en tydlig förändringsprocess. I fjol öppnade nya Bamses värld, Barnens lantgård har flyttat och renoverats upp och nu kommer Wildfire. Anledningen är klart ekonomisk.

– Vi går back på enbart djuren. Vi behöver fler attraktioner helt enkelt, säger Niclas Palmqvist.

Till Wildfire har man räknat med att minst tusen personer ska få plats i kön. I vagnarna finns det plats för 24 personer. Och visst lockar och väcker den skräckinjagande banan något inom människor.

– Den kör som en arg geting över berget men det är en glädjekick, avslutar Niclas Palmqvist.