• Lydia Halldorf, Erika Wessbo och Christina Eveborn samt prisstiftaren Lars Winnerbäck själv på trappan i Konsert och Kongress. Foto: Tommy Pettersson

Winnerbäck gav Nyponet till Babettes

När det första Nyponet delades ut ur Lars Winnerbäcks hand och fond gick priset till Babettes kafferi för sina insatser inom kulturlivet i Linköping.

Lars Winnerbäck glömmer inte sitt Linköping och han har fortfarande bra koll på vad som händer i stan vid Stångån. Det vittnande han om redan vid den träff som ägde rum på Östergötlands museum i januari.

Ett Nypon för Linköping

Han säger sig vilja tillbringa mer tid här i staden och i och med det nya kulturpriset Nyponet så har han en anledning att vara mer i sin gamla hemstad. Den 21 mars på Konsert och Kongress delas det första Nyponet ut och det är den lokala konstnären Mikael Nilsson som formgivit det. Priset, som är på 100 000 kronor, kommer att delas ut varje år och då till en eldsjäl inom kultursfären i Linköping.

– Namnet Nyponet kommer från raden "och nyponbuskar, nyponbuskar/Hela vägen nyponbuskar ser jag när jag blundar/och nånstans där så blev jag/den jag är nu" i mon låt "Söndermarken", förklarade Lars för den församlade pressen.

Trio fick pris

Den första Nyponet gick till trion bakom Babettes kafferi - Lydia Halldorf, Erika Wessbo och Christina Eveborn som alla tre höll både gripande och rörande tal där de bekräftade sin glädje över att vara de första pristagarna. Till sin hjälp att gallra ut pristagarna har Lars Winnerbäck en jury bestående av Johanna Sjöberg, lektor på Linköpings universitet, som är disputerad i det tvärvetenskapliga temat barn. Jan Gradvall, journalist, Emma Högström, projektledare för musik och evenemang på Konsert och Kongress, tidigare verksam i Linköpings föreningsliv som arrangör. Johan Hagesund, som driver det Linköpingsbaserade bokförlaget DIBB och regionala Östergötlands bokmässa samt Christel Valsinger, journalist och musiker.