• Cirka hälften av lagen i Winning Ground kommer från Östergötland och hälften från övriga delar av mellansverige. Under fredagen mötte Hjulsbro IK bland annat ett lag i från Järfälla. Foto: Tommy Pettersson
  • Maja Hagberg fick ont i foten och fick gå av planen en stund, men siktar på att spela så mycket hon kan i helgen ändå. Foto: Tommy Pettersson

Winning ground är igång

Att umgås med laget och möta nya lag lockar

Winning Ground är i gång. Över 600 tjejer i åldrarna 10-12 år spelade i går sina första matcher på Stångebrofältet i Linköping. Maja Hagberg, Rebecka Bengtsson och Linn Christoffersen är tre av dem. Att umgås med kompisarna och få chans att möta lag utanför Östergötland är det som lockar dem mest med att delta i fotbollsfestivalen.

12-åriga Linn Christoffersen från Hjulsbro IK är med i Winning Ground för andra året.
– Det är kul! Jag tycker att det är roligt att få möta lag från andra delar av Sverige, säger hon.
– För mig är det första året jag är med. Det är kul att få spela så mycket matcher och att så många sover över fast vi bor här. Man får mer tid att umgås med kompisarna. säger Rebecka Bergström, 12, som spelar i samma lag.

Skadad i tån

Lagkamraten Maja Hagberg håller sin ena fotbollssko i handen. Hon klev av planen under första matchen på grund av smärta, men siktar på att spela så mycket som hon klarar av i helgen ändå.
– Jag har skurit upp tånageln. Jag provade att spela, men fick för ont. Men jag ska spela i morgon och på söndag. Det är väldigt roligt, säger hon.
Totalt sett är det fjärde året som fotbollsfestivalen arrangeras och i år är LFC för första gången huvudman. LFC har sedan starten 2014, då Östergötlands fotbollsförbund var huvudman, haft en stor roll i festivalen. Planerna är uppkallade efter LFC-spelarna och flickorna får under helgen chans att träffa spelarna för autografer, tips och inspiration.

Winning Ground marschen

Nu på söndag öppnar spelarna upp sina omklädningsrum och visar SM-pokalen.
– Det var ganska naturligt att vi tog över i år. Vi vill bygga vidare på den grund som lagts och ser en jättepotential i att växa och bli Sveriges bästa festival, säger Peter Green, som är marknadsansvarig i LFC och ingår i festivalkommitén.
Nytt för i år är en konsert med Benjamin Ingrosso i Konsert och kongress på lördagskvällen. Spelarna i Winning Ground kommer att marschera genom stan till Konsert och kongress.
– Jag tycker att han är ganska bra. Det är kul att det händer något på lördagkvällen så att man inte bara sitter på rummet då, säger Maja Hagberg.

Carolina Fransson