• Johan Thorén arbetar på ÖFF. En riktigt folk och fotbollsfest (ival) var det den 10 augusti. Foto: Tommy Pettersson

Winning ground radar upp framgångar

Fotbollsfestivalen Winning ground i augusti blev en succé som kommer att fortsätta även under 2015. Dessutom är oktober en fotbollsmånad med flera stora och spännande arrangemang i Linköping.

Johan Thorén arbetar på Östergötlands fotbollsförbund och är en man som brinner för det här med fotboll för flickor.

– Nu på söndag den 5 oktober är det ”Flickfotbollens dag” som är ett samarbete mellan LFC, ÖFF, Winning ground och samtliga medverkande föreningar. Den 16 oktober möter LFC Liverpool Ladies på Linköping Arena och den 29 oktober är det en U23 landskamp mellan Sverige och Norge på samma ställe, berättar Johan Thorén på ÖFF när vi ses några dagar innan det är dags för ”Flickfotbollens dag”.

Fotbollsfestival

– ÖFF fick en miljon av Linköpings kommun att fördela och detta är en av anledningarna till att vi kunde starta upp just Winning ground. Vi har valt att kalla det för en fotbollsfestival och det blev en riktig succé med 50 lag som var med och det var nog drygt 900 spelare och ledare inblandade samt väldigt mycket föräldrar på plats. Eftersom det inte är någon cup så är alla vinnare vilket också det är en av idéerna bakom hela tanken med Winning ground, förklarar Johan Thorén som understryker vikten av bra förebilder för unga och fotbollsintresserade flickor. Han menar vidare att det är väldigt viktigt att få dem att stanna kvar inom fotbollen och inte sluta vid 15 – 16 års ålder som vanligen sker.

LFC är faddrar

– Vi har något av ett fadderprogram där en spelare från LCF:s elitlag besöker en klubb för att få upp intresset hos tjejerna och att även fungera som en förebild för dessa. Sedan kommer vi att köra utbildning för de ledare som håller på med flickfotboll. Det finns väldigt mycket att vinna på att flickor fortsätter att spela fotboll och i vissa områden blir det ett bra sätta att öka integrationen, menar Johan Thorén avslutningsvis.