• Wining Ground marschen väckte stor uppmärksamhet under lördagskvällen. Foto: Tommy Pettersson
  • Winning Ground Norrköping försvarade Norrköpings färger i turneringen. Foto: Tommy Pettersson
  • Alla deltagare fick defilera inför en stor publik i halvlekspausen mellan LFC och Atletico. Foto: Tommy Pettersson
  • Caroline Phalén plockar ned flaggorna för denna gång men nästa år kommer de upp igen. Foto: Tommy Pettersson

Winning Ground spelar vidare

Fotbollsfestival med mervärde

Ren glädje, sprudlande energi och gott kamratskap på och utanför fotbollsplanen har präglat årets upplaga av Winning ground. Ett arrangemang som bara växer år efter år både i antal lag och i status inom tjejfotbollen.

Den tredje upplagan av Winning Ground Fotbollsfestival hade 31 lag i klasserna 10 till tolv år främst från trakterna kring Linköping. Tjejerna kämpade mot varandra på Stångebrofältet och i Linköping Arena. Dessutom hann spelarna med ett antal andra aktiviteter utanför fotbollsplanen.

Fortsättning nästa år

Bakom arrangemanget står fem lokala fotbollsföreningar, LFC och Östergötlands fotbollförbund. Winning Ground var mottot under Dam-EM 2013 i Sverige och nu för de lokala klubbarna tillsammans med Östergötlands fotbollförbund arvet vidare i Sverige.

– Jag hoppas att spelare, ledare och publik har haft roligt under vår unika fotbollsfestival. Arrangemanget är viktigt för tjejfotbollen i hela länet och nu hoppas jag att de lokala arrangörsföreningarna tar över och fortsätter med Winning Gorund nästa år, säger Caroline Phalén från Östergötlands fotbollförbund och fortsätter.

– Vårt arrangemang handlar om att vinna mark för tjejfotbollen, för våra föreningar och få fler sponsorer. Tjejerna har fått chansen att vara stjärnor för tten helg, spela för en större publik, träffa toppspelare från Linköping och Atletico Madrid men framförallt möta varandra i matcher och i andra trevliga aktiviteter.

Kändismingel och skrivlust

På lördagskvällen efter matcherna drog ett fantastiskt och högljutt Winning Groundtåg genom centrum, från Ljunkan till Pitchers, där fick tjejerna träffa spelare från LFC, Atletico Madrid och Tinnis.

Sedan blev det mingel, fotografering, autografskrivning. Nytt för i år var en medieaktivitet för deltagarna på Linköping Arena. Övningarna skedde inom ramen för ett läsfrämjande projekt som drivs av Olika Förlag i samarbete med Östergötlands Fotbollförbund och stöd från Kulturrådet. Tjejerna fick bland annat blogga om varför det är kul att spela fotboll, rita sitt egna bokomslag och dela med sig av boktips.

Toppmatch på arenan

Winning Ground avslutades med stormatchen mellan LFC och topplaget i La liga, Atletico Madrid. Linköping Arena var tyvärr inte fullsatt när Linköping LFC mötte spanska mästarna, Atletico´s damlag som är i Sverige på en La Liga Women Tour.

En match som för övrigt sänds i Spansk TV.

Eftersom Linköpingslaget har fem spelare i OS i Brasilien blev Atletico Madrid för svåra denna gång. Det spanska laget for efter matchen till Eskilstuna för att spela den andra och sista matchen på svenska mark.