• Fotografering av Sydafrikas line upp innan match. Foto: Irina Fallakha
  • Jörgen Lindström övervakar defileringen inför turneringsstarten. Foto: Tommy Pettersson
  • Fans och hejarklackar gör sig redo. Foto: Irina Fallakha
  • Ida Persson, föreningskonsulent från Norrköpings kommun Kultur- och fritidskontoret Foto: Irina Fallakha

Winning Ground vinner mark i Norrköping

Fotbollsfesten "Winning Ground" har framgångsrikt arrangerats ett par år i Linköping och nu i vår var det dags för att exportera konceptet till grannstaden. Det stora fotbollsfestivalen hölls nu i slutet av mars för första gången i Norrköping.

De deltagande flickorna i turneringen är 10-12 år och har naturligtvis huvudrollen i hela festivalen. Drygt 160 tjejer i sammanlagt 18 lag deltog med sina tilldelade lagnamn som bestod av olika länder i världen.

Vinnaren är jämställdheten

I Winning Ground finns det inte någon vinnare eller förlorare i matcherna, jämställdheten i idrottsvärlden är vinnaren. Många flickor har aldrig spelat fotboll tidigare och huvudsyftet av festivalen är att locka tjejer till att börja spela fotboll samt bli föreningsaktiva.

– Projektet är en stort och viktigt, säger Helena Henrikson, som jobbar på Norrköpings kommuns fritidsgårdar, och fortsätter.

– Winning Ground engagerar många olika föreningar och även våra fritidsgårdar.

Vi gör det här tillsammans i ett samarbete mellan Östergötlands Fotbollförbund, IFK Norrköping dam, Norrköpings fritidsgårdar och Svenska kyrkan i Norrköping.

Landskamper

Alla deltagare får speciella tröjor med sitt tilldelade landsnamn. Tjejerna målar landslagsflaggor med vackra färger på sina kinder. Hejarklackarna sjunger högt och taktfast på läktarna.

I festivalprogrammet finns inte enbart fotbollsmatcher utan även andra roliga aktiviteter.

– Grunden av projektet är att upptäcka fotboll för största möjliga antal flickor, berättar Ida Persson, föreningskonsulent från Norrköpings kommun kultur och fritidskontor, vidare.

– Flera organisationer har gått samman för att försöka få fart på flickfotbollen i hela staden. Vi måste bredda det hela och det kan vi göra genom projektet Winning Ground bland annat.

Norrköpings Kultur och fritidsnämnd har beviljat bidrag till Winning Ground eventet plus en del andra genusrelaterade verksamheter inom fotbollen.

Integration

Fotbollen och även Winning Ground är ett sätt att bidra till integrering av nyanlända ungdomar. Sport kan förenar människor oavsett nationalitet, tror Jörgen Lindström, klubbchef i IFK "Norrköpings och ansvarig även för damfotbollsverksamheten.

– Det är fantastisk idrottsevenemang. Syftet är att försöka verka för ett ökat intresse för fotboll hos tjejer.

I samband med idrott kan ungdomar hitta nya kompisar och knyta kontakter.

Engagemang i föreningslivet är ett av de bästa sätten att öka integrationen på alla sätt och vis i samhället. Winning Ground är bra för att alla tjejer kan spela här oavsett vilken talang man har.

Det handlar inte om att värva tjejer till elitfotboll det här är stor demokrati-och integrationsturnering

Alla arrangörer var överens efter matcherna att festivalen Winning Ground har en framtid i Norrköping nästa år också.