• Panos, Sofia, Vaisia och Georgios Dimakis öppnar restaurang tillsammans. Foto: Fanny Miles

Wokhörna blir medelhav

Ny restaurang på hörnet

Medelhavsinspirerat för nostalgins skull. Hos snart nyöppnade restaurang Astoria får medelhavsinfluenserna flöda när familjen Dimakis öppnar upp lagom till vårsäsongen.
Panos Dimakis har drivit restaurang större delen av yrkeslivet. Barnen har vuxit upp bland grilldoft och olja och nu är det dags för Panos med hustrun Sofia, sonen Georgios och svärdottern Vaisia att slå sig ihop och öppna Linköpings nyaste restaurang.
– Konceptet är att ge våra gäster samma känsla här som man får när man är på semester i Grekland, säger Panos Dimakis.

Pendelfamilj

Hans föräldrar kom till Sverige 1958. Som barn pendlade de ofta mellan Sverige och Grekland. I Linköping arbetade han länge som ordningsvakt och det var genom arbetet som vakt på stadens krogar som han kom i kontakt med restaurangbranschen då han fick arbete i köket på restaurang Gourmet.
– Sedan dess har det varit restaurangbranschen. Jag har alltid gillat att laga mat. Alla i Grekland är lite halvkockar, alla älskar att laga mat. Matkulturen är stor runt hela medelhavsområdet. Där träffas man för att äta tillsammans, säger han.

Grekiska Astoria och sås

Astoria bär sitt namn efter ett område i USA dit många greker utvandrade till. Det är ett bekant och passande namn menar Panos Dimakis. Fokus för restaurangen är inte enbart medelhavskök utan även något så enkelt som sås.
– Det finns inte så mycket speciella såser som serveras på restauarngerna i Linköping. Bearnaise, pepparsås och kebabsås finns ju överallt här. Vi kommer att ha många såser, påpekar Panos Dimakis. Inredningen i restaurangen ska göras om. Men inte på direkten. Det får vänta till efter öppning.
– Så småningom ska vi göra om så att det blir stilrent och medelhavsinfluerat, säger Panos Dimakis. I april är det dags för portarna att öppnas och köket att bjuda på semesterminnen.
– Vi gör inte mat. Vi gör konst. Det är så vi har lärt oss.