• Vd Anh Cam vid ShinNoris japanska specialbord. Foto: Stefan Hedström
  • ShinNori ”Dragon rolls” är en avancerad maträtt med bland annat räkor, rökt ål, flygfiskrom och färskost. Foto: Stefan Hedström
  • Sashimi är en rätt med olika sorters råa fiskfiléer serverad ovanpå en bädd av is. Foto: Stefan Hedström

Yakiniku på ShinNori

På en av Sveriges mest krog- och restaurangtäta gata, Ågatan, ligger en liten undangömd pärla. ShinNori är inte bara ett ställe där man kan äta sig mätt utan framförallt ett ställe där en kulturell och kulinarisk matresa påbörjas och avslutas.

Har man väl hittat till ShinNori och upp för den lilla trappen så kommer både näsa och gom söka sig dit om och om igen.

Nytt namn

Restaurang Nori öppnades hösten 2005 i och deras mat präglats av den klassiska smaken i det japanska köket. Ursprunget Lilla Nori vid Linköpings tågstation flyttade 2011 till Ågatan och samtidigt ändrades namnet från Nori till ShinNori. Shin betyder nytt och Nori betyder sjögräs.

– Vi har många stamgäster som följt med oss från vårt gamla ställe men vi får hela tiden nya gäster. Vill man besöka vår restaurang och äta här så behöver man ta sig tid för vi gör maten på gästens egna beställning.  Men vi har även hämtmat för de som har bråttom, berättar Vd Anh Cam och fortsätter.

– Min man och jag är väldigt intresserade av matlagning. Vi har hämtat inspiration från resor i Japan under 2007 och 2009. Min man som driver restaurangen tillsammans med mig är självlärd.

En relativ nyhet för restaurangen är ett så kallat yakiniku, ett stekbord, som redan rönt stor uppmärksamhet och hela tiden vinner i popularitet. Yakiniku direkt från det klassiska japanska stekbordet är man ensamma om att erbjuda i stan. Prova gärna Shabu Shabu som är en Japansk fondue.

Känsla och passion

Interiören på ShinNori är inspirerad av den stilrena och enkla, traditionella japanska designen. Porslinet är naturligtvis specialimporterat från Japan.

– Vi har många företag som bokar hos oss och arrangerar även speciella tillfällen med Sakeprovning och ska börja med tebjudningar snart.

Den nykomponerade menyn man erbjuder bygger på kocken Fung Khas känsla och passion för den japanska matlagningen och inspiration från hans omfattande matresor i Japan.