• Yogaterapeuten Linnéa Jensen undersöker kollegan Helene Nyqvist Widéns hållning. Yoga och osteopati samverkar för en stabilare kropp. Foto: Julia Kimell
  • Spänning i axlar kan bli ett minne blott efter behandling och uppföljning. Foto: Julia Kimell

Yoga och osteopati ger tillbaka hållning och rörlighet

Vårt stillasittande leverne har sitt pris. Allt fler får problem med knän, rygg, axlar, höft och omkringliggande områden. – Allting i kroppen är omgivet av en sammanhängande bindväv. Tänk dig en tajt t-shirt; om man drar i en ände gör den rynkor hela vägen upp. På samma sätt är det med bindväven: om det blir spänning i höften kan det påverka nacken, säger Linnéa Jensen på Hudvis, yogaterapeut och i nära samarbete med osteopaten Luke Bennett Warner.

Osteopaten arbetar med hela kroppen, inte bara på det smärtande området. Luke Bennett Warner är osteopat på Hudvis en dag i veckan, men tanken är att osteopattiderna ska bli fler.

– Det är smart att kombinera osteopati med yoga. Om yogaeleverna har problemställningar kan jag sända dem vidare till Luke som diagnostiserar och säger vad problemet är. Många med smärta i kroppen provar nämligen osteopati för att bli bättre, och kan fortsätta med yoga hos mig. Han sköter rotbehandlingen och jag efterarbetet, säger Linnéa.

Yogan avslöjar svaga punkter

Problem kan förvärras om man tar i för mycket eller på ett felaktigt sätt i yogan. Massage och yoga kan också kombineras och är bra för olika problemställningar som kan uppkomma vid ett alltför stillasittande liv. Linnéa bakar in terapeutiska övningar i sina pass, ofta i samarbete med företagets massageterapeut Charlotte Forslund.

– De övningar jag har kan hon ge vidare och tvärtom. Vi arbetar som en helhet, förklarar Linnéa som leder både yogakurser och terapeutisk yoga för människor med exempelvis diskbråck och skadade knän. De kan utvärdera läkares uttalanden och röntgenbilder och utveckla individuella yogaprogram som kan utföras på hemmaplan.

– Jag tittar väldigt mycket på hållningen utifrån ett biomekaniskt perspektiv. Jag ser hur folk står, hur höfterna är positionerade och om de har någon tendens att hänga i lederna. Det är vanligt vid överrörlighet i knän, axlar och handleder, och skapar smärta på sikt.

Sjukdom leder till spänning

Det handlar inte bara om hållning. Fibromyalgi, artros, migrän och sjukdomar som påverkar nervsystemet kan leda till spänningar. Osteopaten diagnostiserar och behandlar för en ökad genomströmning och en mer optimal syresättning till cellerna.

– Syreflödet minskar i det spända området, bindväven tjocknar och ”tovar ihop sig” så att man blir ännu mer orörlig. Detta leder till att nervändar kläms, restprodukter och gifter hopar sig och syresättningen till musklerna försämras. Osteopaten hjälper kroppen tillbaka till sina optimala funktioner, ökar flödet, rensar ut och syresätter för att hela optimalt.

En god hållning kan förebygga dessa typer av problem. Linnéa pekar på kollegan och visar en linje som ska gå från örat via axeln till höften.

– Det är ofta i höften problemet sitter, men det är mycket som spelar in. Den som sitter mycket vid datorn får en lätt spänning i nacken. Ju längre fram huvudet är desto högre tryck blir det. Problematiken kan egentligen uppstå var som helst.

Luke checkar av till exempel höftens och ryggens position och värderar därifrån vad som behöver jobbas med. De som uppsöker en osteopat har ofta gått med en problemställning under en lång tid. Det kan vara en god idé att göra ett besök redan innan för att göra små justeringar, som en hälsoundersökning för att få bekräftat att man är på rätt väg.

Helhetsgrepp

Före behandling gör osteopaten en grundlig utredning av allmäntillståndet. Den nya patienten får redogöra för eventuell sjukdomshistorik och skador. För att veta vad som ska göras behöver osteopaten göra en ingående observation av kroppens struktur, samt en serie ortopediska eller neurologiska tester. Sedan upprättas en individuellt anpassad behandlingsplan. Behandlingen kan sedan variera från direkt manipulation av ryggraden till mjuk indirekt justering av mjukdelar, ligament, hinnor eller organ.

– Den intresserade får veta allt vad Luke gör, och blir insatt i sin problemställning. Det händer mer än vad man tror under behandlingen, precis som efter en massage kan kroppen ha fullt upp med att tillgodogöra sig verkningarna av behandlingen, så det kan vara bra att efter avsätta tid för vila. Kroppen har satt igång en läkningsprocess, säger Linnéa.

Den som tappat hållningen har på sätt och vis tappat kontakten till sig själv. Man behöver landa i kroppen igen.

– Du kan inte bli hel om du inte har kontakt med sig själv i kroppen, avslutar Linnéa.