• Yvonne Waern, Linköping, startade i våras ett mikroförlag som heter Fabelfarmor förlag. Hittills har hon gett ut två böcker, de två hon håller i på bilden. Foto: Leif Larsson

Yvonne startade mikroförlag

Yvonne Waern, Linköping, startade ett mikroförlag i våras. Hittills har förlaget gett ut två böcker och mer är på gång. Som två titlar förknippade med Indien.

Yvonne Waern har tidigare skrivit facklitteratur, det var när hon arbetade på universitet. När hon blev pensionär styrde hon in på det skönlitterära spåret.

– Efter fem böcker började jag känna mig som en författare. Jag såg att det fanns grupper på Facebook för författare och gick med. Där fick jag reda på att man kan starta ett eget mikroförlag och få sina böcker utgivna. I våras startade jag en enskild firma med inriktning på författande och förlagsverksamhet.

Två böcker

Hon funderade på namn med orden mormor och farmor men de var upptagna. Men så kom snilleblixten.

– Jag har en indisk väninna som skriver fabler och då kom jag på att förlaget skulle heta Fabelfarmor förlag, berättar Yvonne.

De två böcker som förlaget gett ut heter Karsjöhult - en kort historik som Yvonne skrivit. Den handlar om en gård, ett hus, från Erik XIV:s tid fram till nu. Den andra boken är en ungdomsbok, det är science-fiction, framtidsvision, rymdäventyr och spänning i en skön mix. Boken är skriven av författarpseudonymen Aurora Ottiliana och heter Rymdbråtens budskap.

– I framtiden hoppas jag att fler författare, gärna lokala, ska kunna ge ut böcker på mitt förlag. Men än måste jag lära mig ännu mer i bokutgivning och publicering innan det är dags. Jag vill ju att det ska bli bra och författarna nöjda.

Fler på gång

Yvonne berättar om ytterligare två bokprojekt som är i faggorna. Båda gör hon ihop med sin indiska väninna Sugandha Iyer som bor i Poona, Indien. Det ena ska bli en bilderbok med tillhörande förklarande text som skildrar Ramayana, en 2 700 år gammal indisk saga. Den andra boken fokuserar på fabler.

– Vi har valt tio indiska fabler och Sugandha kan sanskrit så titlarna skrivs också på sanskrit. Det blir snyggt. Ganska många indiska fabler finns utgivna på svenska men inte dessa. Om vi har tur kommer boken ut till jul, redogör förlagsägaren.

Yvonne Waern påpekar att det numera finns massor av mikroförlag och tycker det är bra.

– Det ger fler författare chansen att ge ut böcker. Många ger numera också ut e-böcker, konstaterar hon.